Verdachten woninginbraak op heterdaad aangehouden

zondag 29 oktober 2017

Leeuwarden - De politie heeft zaterdagmiddag twee verdachten aangehouden na een woninginbraak aan de Nieuw Rapenburg. Het gaat om een 22-jarige man en een 17-jarig meisje, beide uit Leeuwarden.

De twee werden door de bewoner betrapt bij de inbraak, die zaterdagmiddag plaatsvond. De twee daders vluchtten op hun fietsen  en werden achterna gereden door de bewoner. Op zijn aanwijzingen konden agenten de twee aanhouden in de omgeving. Ze zijn meegenomen naar het bureau. Hun fietsen, waarvan er een al direct van diefstal afkomstig bleek, zijn in beslag genomen.

Die vraag krijgt de politie regelmatig. En ook wat mensen zelf kunnen doen, of ze bijvoorbeeld een verdachte mogen aanhouden. Daar zijn duidelijke regels voor, die we hier nog graag even op een rij zetten.Op grond van artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering is bij ontdekking van een strafbaar feit iedereen bevoegd om een verdachte aan te houden. Wel zijn er veel eisen en voorwaarden aan dit zogeheten burgerarrest verbonden.

De aangehoudene moet meteen aan de politie worden overgedragen.

De aanhouder mag om te voorkomen dat de verdachte de benen neemt, dwang uitoefenen. Bijvoorbeeld door hem of haar tegen de grond te houden. Het gebruikte geweld mag niet verder gaan dan nodig om te bereiken dat de verdachte er niet vandoor gaat.

Er is een duidelijke grens waar de geweldstoepassing moet ophouden. Heeft de verdachte zich overgegeven of is hij of zij weerloos? Dan is het doel bereikt en is er geen geweld meer nodig. Dat geldt voor een aanhouding door de politie, maar ook voor een aanhouding door burgers.

Kijk hier voor meer informatie over het onderwerp woninginbraken.

 

 

 

bron: politie.nl | Categorie: verkeersdelict


2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Hilaard | 112 alarmeringen Hilaard | Goedkoop Tanken in Hilaard | Supermarkten in Hilaard | Weerbericht Hilaard